Wijngaard in Portugal

Steeds meer toeristen ontdekken de Portugese wijncultuur

on januari 26 | in Nieuwe Wereld, Nieuws, Rode wijn, Rose, Witte wijn | by | with Reageren uitgeschakeld

Het wijntoerisme groeit in Portugal. Zo valt op te maken uit de bezoekersaantallen van de wijnhuizen in het Zuid-Europese land. Die laten inmiddels al enkele jaren een flinke stijging zien.

Er zijn niet veel mensen die het weten, maar Portugal heeft een lange geschiedenis met wijn. Al sinds de Romeinse tijd wordt er wijn verbouwd. Beroemd zijn de Port en de Madeira wijnen, maar er is nog veel meer. Zo wordt ook de Vinho Verde steeds vaker buiten de landsgrenzen gespot.

Beroemde wijnhuizen

Breng je een bezoek aan Porto, dan kun je er niet omheen: de zuidoever van de Dourorivier ligt bezaaid met wijnhuizen die, vaak letterlijk, vragen om een rondleiding. Denk daarbij uit een bezoek aan de kelders, de fabriek en uiteraard een proeverij. Een aantal wijnhuizen heeft ook een museum en nergens ontbreekt de winkel. Nog een aardige wetenswaardigheid: in Nederland drinken we Port vaak als aperitief, dessertwijn of in combinatie met kaas. Maar in Porto zelf worden er ook waanzinnige cocktails mee bereid. Nederland is overigens wereldwijd de één na grootste importeur van Portwijnen.

Valleien van de Douro

Kun je niet genoeg krijgen van Port, bezoek dan de wijngebieden net buiten Porto in de valleien van de Douro. Ze behoren volgens kenners tot de mooiste wijngebieden ter wereld. De valleien van de Douro zijn daarnaast door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Tussen de wijngaarden vind je de zogeheten quintas. Oftewel, de wijnboerderijen. Steeds meer quintas worden opengesteld voor publiek en die weet deze plekken dan ook goed te vinden. In de meeste quintas kan men ook overnachten.

Vinho Verde

Een minder bekende wijnregio is het gebied tussen de Minho en de Douro. Hier wordt de Vinho Verde verbouwd. Vrij vertaald: groene wijn. Deze lichte, frisse en licht mousserende wijn dankt zijn naam aan de dominante kleur in deze regio. Ook in Nederland is de Vinho Verde overigens populair. Vinoloog Harold Hamersma: “De frisse Vinho Verde beantwoordt volledig aan de smaak van de hedendaagse wijnbeleving. De krokant pittige taste past uitstekend bij lichte gerechten met schaal- en schelpdieren. Ook bij kwaliteitsimporteurs zien we deze wijn, met een lager alcoholpercentage, steeds vaker in de winkels. En daarbij geldt: hoe beter de kwaliteit van de Vinho Verde, hoe minder bubbels.”

Centro de Portugal

Centro de Portugal, waar onder andere de bekende Dão en Bairrada wijnen vandaan komen, kan het best opgedeeld worden in drie gebieden: de kuststreek met invloed van de Atlantische Oceaan, hier werd in 1890 de eerst Portugese mousserende wijn gemaakt. Het binnenland, waar het de monniken waren die verantwoordelijk waren voor de oorsprong van de wijncultuur. De wijnranken groeien hier op leistenen bodem. En in de gebieden op hoogte worden door de temperatuurverschillen vooral frisse wijnen verbouwd. Naast de verschillende wijnhuizen vindt men in Centro de Portugal ook een heus wijnmuseum.

Alentejo

Alentejo is een wijnregio die in opkomst is. Er worden in de 8 wijnzones meer dan uitstekende wijnen geproduceerd met het keurmerk D.O.C. De quintas liggen in een wijds landschap op de vroegere gronden van korenvelden, midden tussen de vele kurkeiken. De stad Reguengos is in 2015 uitgeroepen Europese Wijnstad van het jaar.

Madeira

De Madeira dessertwijn is het visitekaartje van het eiland Madeira. In 1776 werd deze verkozen voor de viering van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Ook Shakespeare was een liefhebber van deze godendrank. Vergeet dus niet om op het bloemeneiland ook zeker een bezoek te brengen aan een van de wijnhuizen.

Pin It

Comments are closed.

« »

Scroll to top